Odpowiednia dieta, bogata w niezbędne dla organizmu witaminy, to klucz do dobrego zdrowia oraz samopoczucia. Jedną z witamin, mających szczególne znaczenie dla człowieka, jest witamina C, czyli kwas askorbinowy. Ma ona wpływ na pracę układu immunologicznego i krwionośnego, reguluje produkcję kolagenu, spowalnia procesy starzenia się skóry i przyspiesza gojenie ran. Chcąc jak najlepiej zadbać o prawidłowe funkcjonowanie swojego organizmu, nie można pomijać więc w diecie produktów bogatych w jedną z najważniejszych witamin, czyli witaminę C. Jej doskonałym źródłem są między innymi owoce cytrusowe oraz niektóre warzywa. Dowiedz się, które owoce mają najwięcej witaminy C i sprawdź, po jakie warzywa również najlepiej sięgać, by nie martwić się o niedobory tej cennej witaminy.
Owoce z witaminą C
Cytrusy to owoce z witaminą C, obfitujące w wysoką zawartość kwasu askorbinowego. Najwięcej witaminy C można odnaleźć w egzotycznych owocach Aceroli – 1680 mg wit. C w 100 g owocu. Wysoką zawartość witaminy C wykazuje również dzika róża – 500 mg wit. C w 100 g. Kolejnym z owoców, które warto włączyć do diety ze względu na bogactwo witaminy C, jest czarna porzeczka – 182 mg wit. C w 100 g.
Witaminę C odnajdziemy również w truskawkach, papai, poziomkach, kiwi, cytrynach, grejpfrutach, czerwonej porzeczce, malinach, mandarynkach, mango, agreście czy jeżynach.
Które warzywa mają najwięcej witaminy C?
Zastanawiasz się, które warzywa mają najwięcej witaminy C? Najwięcej kwasu askorbinowego odnajdziesz w świeżej natce pietruszki – 177 mg wit. C w 100 g natki. Sporo witaminy C zawiera też papryka czerwona – 144 mg wit. C w 100 g oraz jarmuż – 120 mg wit. C w 100. Pamiętaj jednak, że witamina C wykazuje dużą wrażliwość na wysokie temperatury, dlatego chcąc zyskać jak najwięcej wartości z warzyw, najlepiej spożywaj je na surowo.
Pozostałe warzywa z witaminą C, które warto włączać do swojej diety, to: chrzan, brukselka, papryka zielona, szpinak, kalafior, brokuł, kalarepa, kapusta czerwona, kapusta biała, szczaw, bób, czosnek oraz szczypiorek.
Dlaczego witamina C pełni tak ważną rolę dla organizmu człowieka?
Przede wszystkim ułatwia ona wchłanianie żelaza i uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek. Zwiększa odporność organizmu, ma właściwości bakteriobójcze i zwalcza niektóre drobnoustroje chorobotwórcze. Uczestniczy w regeneracji witaminy E, metabolizmie tłuszczów, cholesterolu, kwasów żółciowych oraz biosyntezie hormonów kory nadnerczy, oraz metabolizmie organizmu. Neutralizuje proces utleniania wywołany przez rodniki, przyspiesza proces gojenia, a zrost kostny hamuje powstawanie rakotwórczych nitrozamin w żołądku.
Nadmiar i niedobór witaminy C
Przedawkowanie witaminy C z naturalnych źródeł jest prawie niemożliwe, ale może się zdarzyć, jeśli dostarczysz jej za dużo np. w tabletkach. Może to prowadzić do wielu problemów, w tym: ze strony układu pokarmowego i układu moczowego. Ból brzucha, wysypki skórne, a nawet bardzo bolesne nerki – to nieprzyjemne objawy przedawkowania witaminy C.
Niedobór witaminy C może stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia, jeśli jest formą przewlekłą. Jedną z najpoważniejszych konsekwencji niedoboru witaminy C jest szkorbut, niebezpieczna choroba wielonarządowa. Inne skutki niedoboru witaminy C obejmują: upośledzenie dziąseł, złe gojenie się ran, bóle mięśni i osłabienie oraz utratę apetytu, osteoporozę, osłabienie psychofizyczne i depresję, obniżoną odporność, infekcje i zapalenie błon śluzowych. Niedobór witaminy C również często przyczynia się do powstawania zmian nowotworowych i miażdżycowych. Aby zwalczyć niedobór, wyżej wspomniano jakie owoce z witaminą C warto spożywać.
Ile jeść warzyw i owoców?
W naszej diecie powinno znaleźć się co najmniej 400 g owoców i warzyw dziennie. Warto podkreślić, że z tej puli w większości powinny to być warzywa z witaminą C, a reszta owoców. Oczywiście najlepiej sięgać po różnokolorowe produkty. Dzieje się tak dlatego, że warzywa i owoce to nie tylko witamina C, ale także szeroka gama innych związków o udokumentowanych właściwościach zdrowotnych. Bardzo często kolor warzyw lub dany wskazuje na obecność określonych związków chemicznych. Jeśli już wiesz, które owoce i warzywa mają najwięcej witaminy C, powinieneś zwrócić uwagę na inny problem, a mianowicie – ile owoców i warzyw na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę C? Zgodnie z ustalonymi wytycznymi, osoba dorosła powinna codziennie spożywać 90 g witaminy C.
Can I simply say what a comfort to find someone that actually understands what theyre discussing on the net. You actually realize how to bring a problem to light and make it important. More and more people really need to read this and understand this side of your story. I was surprised that youre not more popular since you definitely possess the gift.
I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website. I really hope to check out the same high-grade content from you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own site now 😉
You should be a part of a contest for one of the highest quality sites on the web. Im going to recommend this website!
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.
Everything is very open with a clear description of the issues. It was really informative. Your website is useful. Thanks for sharing!